Çiğ Köftenin Hikayesi

Çiğ Köfte lezzeti, besin değerleri ve uygun maliyetiyle sofraların vazgeçilmezi. Hikayesi ise 4000 yıl öncesine dayanıyor. Adıyaman coğrafyasında çağlardan bu yana varlığını sürdüren bu lezzetin kökeni Komagene Krallığına ve Kral Antiochus’a kadar uzanıyor.
Asırlardır Adıyaman denilince akla çiğ köfte geliyor. Adıyamanlı Çiğ Köftecim 4000 yıllık bu lezzetin öyküsünü sizler için anlattı..
Kral Nemrut, Hazreti İbrahim ve Avcının Çiğ Köfteyi Ortaya Çıkaran Öyküsü
Çiğ Köftenin öyküsü Güneydoğu Anadolu ve Adıyaman coğrafyasında şu şekilde anlatılıyor. Adıyaman yöresinde eski bir uygarlığın kralı olan Nemrut, Hazreti İbrahim’i hak dinine inandığı için yakmaya karar verdi. Kral Nemrut’un verdiği emir ile krallık topraklarındaki bütün ağaç ve odun parçaları toplanarak bir meydana getirildi.
Öyle bir durum oluştu ki Adıyaman halkının evlerinde yemek pişirmek için bile kullanabileceği tek bir tahta parçası kalmadı. Krallık sınırlarında ateş yakılması yasaklandı.
Bu sırada Adıyaman dağlarında avlandığı için kralın bu emrinden habersiz olan bir avcı, avladığı geyikle birlikte evine döndü. Ancak eşinden avladığı geyiği pişirmesini istediğinde kralın verdiği emri ve hiçbir odun parçası olmadığını öğrendi. Avcı, çaresizce Kral Nemrut’un emrine boyun eğdi. Fakat karnını doyurmak için farklı bir yol buldu.
Avladığı geyiğin sağ arka budunu ayıran avcı, eti taşla döverek ezdi. Ardından biber, tuz ve bulgur ile birlikte ezdiği eti yoğurmaya başladı. Farkına varmadan çiğ köftenin mucidi olan bu avcı bugün bile severek tükettiğimiz çiğ köfteyi sofralarımızın ve Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri haline getirdi.
Çiğ Köftenin ortaya çıkışına dair farklı rivayetler bulunsa da en çok kabul gören öykü Kral Nemrut, Hazreti İbrahim ve Avcı arasında geçen hikayedir.
Kıyılmış et, maydanoz, bulgur, soğan, salça, isot ve farklı baharatların yoğurulması ile hazırlanan çiğ köfte, tıpkı geleneksel tarifte olduğu gibi pişirilmeden tüketilmeye devam ediyor. Ancak günümüzde sağlık açısından etli çiğ köfte satışı yasaklanmış durumda.
Güneydoğu Anadolu ve Mezopotamya coğrafyasının en önemli lezzetlerinden biri olan Çiğ Köfte, Adıyaman dışında Adana, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Elazığ, Malatya ve Mardin yörelerinde de yapılmaktadır. Her yörede uygulanan tarifler kendi içlerinde farklılaşsa da Adıyaman Etsiz Çiğ Köftesi tescilli tarifiyle dünya gastronomi mirası içerisinde yer almaktadır
Çiğ Köfte Sektörü Global Pazarda Da Hızla Büyümeye Devam Ediyor
Çiğ Köfte lezzeti kaynağını Doğu ve Güney Doğu Anadolu coğrafyasından alsa da artık dünya çapında bir lezzet… Batı ülkelerinde fast food pazarındaki hacmini her yıl arttıran çiğ köfte sektörü, kolay sevkiyat yapılabilmesi, üretim tekniklerinin kolaylığı, gereken yatırım bütçesinin düşük olması gibi özellikleriyle hem tüketiciler hem de yatırımcılar için cazip bir seçenek olmaya devam ediyor. Fast Food beslenme kültürünün yaygın olduğu büyük şehirlerde çiğ köfte hızla yayılmaya devam ediyor.
Pek çok yatırımcıya franchise sistemleri ile kendi işlerinin patronu olma şansı olan çiğ köfte sektörü, karlı bir girişim fırsatı olarak öne çıkıyor. Adıyamanlı Çiğ Köftecim ise sektörde en hızlı büyüyen markaların başında geliyor. Sadece Türkiye’de değil, orta ve uzun vadede global ölçekte de büyümeyi planlayan Adıyamanlı Çiğ Köftecim’le siz de kendi çiğ köfte restoranınızı açabilirsiniz.
2023 Yılında 3993 Yeni Mekan Açıldı
Yemeksepeti 2023 yılı verileri incelendiğinde ülkemizde geleneksel lezzetlere yönelimin hızla arttığı gözleniyor. 2023 yılı içerisinde menüsünde çiğ köfteye yer veren 3993 yeni mekan hizmete girdi. Vejetaryen beslenen insanlar için de lezzetli bir seçenek sunan çiğ köfte, 4000 yılın ardından bile en popüler yemeklerden biri olmaya devam ediyor.